Privédetective worden: iedereen kan het, maar 'sommigen overtreden de wet'

  • Privédetective worden: iedereen kan het, maar 'sommigen overtreden de wet'


    Of het nou om overspel gaat of om verzekeringsfraude, privédetectives worden steeds vaker ingeschakeld. Deze speurneuzen kunnen de oplossing zijn wanneer de politie niet kan helpen. Maar hoe betrouwbaar is een privédetective eigenlijk?

    De cijfers liegen er niet om: in 2000 waren er nog maar 40 privédetective-bureaus. Nu, 17 jaar later, is dat aantal vertienvoudigd naar 442. Handig, als je niet bij de politie terecht kunt. Let wel op als je er een inschakelt, want iedereen kan zomaar een detective worden.

    Oppassen
    En dat is een probleem, ziet ook strafrechtjurist Sven Brinkhoff. Hij constateert dat steeds meer burgers bij privédetectives aankloppen. "Doordat de Nederlandse politie veel recherchewerk laat liggen, komen er steeds vaker dit soort bureaus aan te pas." Dat mensen een bureau inschakelen, begrijpt hij wel. "Maar ze moeten wel goed uitkijken bij welk bureau ze aankloppen."

    Niet iedere privédetective houdt zich namelijk netjes aan de regels. "Veel nieuwe bureaus doen onderzoek op een onwettige manier. Zij zetten verdachten soms te zwaar onder druk, tappen telefoongesprekken af en leveren schimmig bewijsmateriaal in rechtszaken."

    Brinkhoff vindt dat die bedrijven zich teveel op het terrein van de politie en overheid begeven. "Waar de overheid verbonden zijn aan regels, worden particuliere onderzoekers door niemand gecontroleerd."

    Iedereen kan detective worden
    "Met een goedkeuringsverklaring van de politie kun je al je eigen bureau beginnen," vertelt Els Leijs van Branchevereniging voor Particuliere Onderzoeksbureaus (BPOB). "De toename van het aantal privédetective-bureaus is te linken aan de opleiding die ervoor nodig is, die is namelijk niet zo ingewikkeld."

    "De meeste detectives worden ingehuurd door bedrijven om te kijken of bijvoorbeeld claims kloppen. Dat is gewoon legaal." Toch is Leijs niet tevreden over het systeem. "Er zijn veel bedrijven die mensen helpen erachter te komen of hun partner vreemdgaat. Aan het onderzoek daarnaar zijn privacycodes verbonden die vaak worden geschonden. Toch doet de overheid hier niet veel aan", vertelt Leijs.

    Spannend beroep
    Glenn Troost van Active CSI is al sinds 8 jaar privédetective. Ook hij ziet dat hij steeds meer concurrenten krijgt. "In het begin was het nog een zeldzaam beroep, maar we krijgen er steeds meer collega’s bij," vertelt hij.

    Ook wordt hij steeds vaker ingehuurd. "Wij krijgen steeds meer verschillende aanvragen, van overspel tot partneralimentatie-onderzoek. Je ziet dat mensen het normaler beginnen te vinden om een privédetective in te huren."

    Overigens neemt hij niet zomaar alles aan. "Wanneer je een case hebt voor overspel, voelt het toch een beetje als klikken. Iedereen moet zelf weten wat hij doet, daarom vind ik bijvoorbeeld iemand met schulden te volgen veel interessanter."

    Lees meer op de website van RTL Nieuws

  • Aanvraag voor meer informatie

    Wilt u gebruik maken van onze diensten of heeft u vragen over onze dienstverlening? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.







Ervaringen van klanten

Active CSI wordt erkend door

Active CSI: Als recherchebureau erkend door ministerie van Justitie onder erkenningsnummer POB 1188.

Aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onder meldingsnummer M1402140