Edwin Takens is 'vrijwillig vermist'. Kun je zomaar verdwijnen?

  • Edwin Takens is 'vrijwillig vermist'. Kun je zomaar verdwijnen?


    Na een zoektocht van een maand staakt de politie het onderzoek naar de vermiste Edwin Takens (49). Ze vermoeden dat hij vrijwillig is verdwenen. Hoe werkt dit? En kun je nog wel zomaar verdwijnen?

    "Bij een vermissing zijn er vier mogelijkheden: ongeluk, zelfmoord, vrijwillig of een misdrijf", zegt criminoloog Ilse van Leiden. "Dan ga je die vier scenario's bekijken. Als zelfmoord onwaarschijnlijk is, en er geen sporen zijn van een misdrijf of ongeluk kan het altijd zijn dat iemand vrijwillig is vertrokken."

    Verdwenen
    Aan dit laatste denkt de politie nu ook bij de 49-jarige Edwin Takens. Deze man verliet op 31 oktober zijn huis in Soest met de auto, daarna is er niks meer van hem vernomen. Zijn auto werd gevonden aan de rand van een bos waar hij vaak zijn honden uitliet, maar zijn honden had hij niet bij zich.

    Hiervoor had Takens een druk leven als chef-kok. Hij had net een restaurant overgenomen in Almere, en ook runde hij de keuken van jazzpodium Het Bimhuis in Amsterdam. Het is volgens de politie niet zeker dat hij vrijwillig vertrokken is, maar ze vermoeden het wel.

    "De aanleiding voor dit soort dingen is altijd heel persoonlijk, en het is gevaarlijk om daar bij Takens naar te gaan gissen", zegt Ilse van Leiden. Volgens haar kan het heel breed gezocht worden. "Ik las dat hij behoorlijk succesvol was, nieuw werk en een eigen bedrijf had. Misschien was hij overdonderd, overspannen, of werd hij gechanteerd. Maar het kan ook nieuwe liefde zijn of schulden."

    Geen paspoort nodig
    Maar kun je zomaar verdwijnen? Volgens Glenn Troost, van recherche- en incassobureau Active CSI, is dat ook in deze digitale samenleving nog heel goed mogelijk. "Wie dat wil kan anno 2017 nog best 'verdwijnen' hoor. Zeker binnen de EU, want je hebt eigenlijk geen paspoort nodig", zegt hij. "En met cryptocurrencies (zoals de bitcoin, red.) kom je ook een heel eind zonder dat je geld opspoorbaar is."

    Volgens Troost komt het dan ook wel vaker voor dat mensen vrijwillig verdwijnen, en ook met succes. Meestal bellen achterblijvers dan de politie, maar zijn bedrijf wordt daar ook voor ingeschakeld. "Als de politie iemand vindt die niet gevonden wil worden, mogen ze alleen dat doorgeven aan familie, niet waar hij zit." Troost verzamelt juist zo veel mogelijk gegevens, en geeft die aan de opdrachtgever. "Dat kan dus betekenen dat we de locatie doorgeven."

    Troost denkt dan ook dat de politie meer weet dan ze nu zeggen. "Ik denk niet dat ze het achterste van hun tong laten zien." De politie bestrijdt dat, en zegt alles te hebben onderzocht en geen verdere aanknopingspunten te hebben.

    Lees meer op de website van RTL Nieuws

  • Aanvraag voor meer informatie

    Wilt u gebruik maken van onze diensten of heeft u vragen over onze dienstverlening? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk antwoord.







Ervaringen van klanten

Active CSI wordt erkend door

Active CSI: Als recherchebureau erkend door ministerie van Justitie onder erkenningsnummer POB 1188.

Aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onder meldingsnummer M1402140